Wat is Hatha Yoga?

Hatha Yoga is een eeuwenoude spirituele filosofie uit India om onder andere te leren ontspannen. Het in het sanskriet geschreven woord Hatha Yoga betekent, evenwicht tussen tegengestelden. Het woord Hatha betekent in het nederlands de zon (Ha) en de maan (tha). Het woord Yoga staat voor “juk”, dit betekent verenigen, beheersen. Hatha Yoga betekent het verenigen en beheersen van tegenstellingen. Een balans zoeken tussen bijvoorbeeld spanning en ontspanning, inademing en uitademing. Als mens zoeken we steeds naar balans, het juiste midden. Hatha Yoga kan een mooie manier zijn om het juiste midden oftewel balans tussen lichaam en geest te vinden.
 
Iedereen kan vroeg of laat in zijn leven in meer of mindere mate te maken krijgen met spanning en verdriet. Yoga kan dan een manier zijn om beter met spanning te leren omgaan. Maar yoga is veel meer dan dat want van yoga word je leniger, soepeler, krachtiger, energieker en bewuster van lichaam en geest. Yoga leert je beter en vollediger te ademen en spanning los te laten. Yoga brengt rust in lichaam en geest en versterkt de intuītie! Je kunt yoga beoefenen voor het welzijn van lichaam en geest maar ook om bewuster te worden en jezelf spiritueel te ontwikkelen. Ieder gaat hierin zijn eigen weg.
 
Yoga is voor iedereen: jong en oud, man of vrouw, met of zonder beperkingen, dik of dun,
lenig of niet-lenig. 
 
In de yogales hoef je niet te presteren. Je beoefent yoga naar eigen kunnen en bepaalt zelf je eigen grens!

Saswitha Hatha Yoga

Saswitha Yoga is een vorm van hatha yoga die uitgaat van de eenheid van lichaam en bewustzijn waarbij de adem de verbinding vormt. Kenmerkend voor Saswitha yoga is de manier waarop je de adem gebruikt als middel om in jezelf die verbinding te ervaren. Een les Saswitha yoga bevat een evenwichtige verdeling tussen staande, zittende en liggende houdingen. De klassieke hatha-yoga-asana’s voer je eerst dynamisch uit, als voorbereiding tot de statische houding. De adem is de dragende kracht in elke beweging. Door concentratie op de adem ontstaat een meditatieve aandacht die leidt tot verstilling.

Alle bewegingsmogelijkheden van de wervelkolom en gewrichten komen aan bod. In elke oefening zoek je naar het juiste evenwicht tussen ontspanning en kracht. De oefeningen variëren van subtiel tot uitdagend en kunnen aangepast worden aan ieders mogelijkheden.
Daarnaast zijn er in elke les ontspanningsoefeningen, concentratie en meditatie, waardoor een complete ervaring ontstaat. De aandacht gaat naar binnen, naar jezelf. Je wordt je bewust van wie je werkelijk bent.

Yoga met Leonie ter Braak

Leonie ter Braak volgt een yogales van Yoga Tubbergen (met een knipoog). Deze video is uitgezonden in het tv programma Prikkels van TV Oost in 2009. De opname is gemaakt bij een boerderijlodge van Drostes Twente.

error: Kopiëren van content is niet toegestaan